Búgócsiga Muzsika • Törekyné Nagy Zsuzsanna zenepedagógus honlapja • Győr

Bemutatkozás

 

Törekyné Nagy Zsuzsannának hívnak. 1978-ban születtem. Szüleim pedagógusok, így szinte születésem óta gyerekek között vagyok.
Rengeteg táborban, kiránduláson vehettem részt. Apu révén megismerhettem a természet - és a madarak titokzatos világát, Anyu pedig amellett, hogy rengeteget énekelt a bátyámnak és nekem, elvitt engem orosz- és német táborokba is.
Már az óvodában kiderült, hogy jó hallásom van, nagyon szerettem énekelni, így az óvó nénik javaslatára ének-zenei tagozatra írattak szüleim.
6 éves korom óta zongorázom, és a mai napig nagy élvezettel játszom a hangszeren.
Iskolai tanulmányaim mellett végig kórusban énekeltem. Úgy érzem hatalmas pluszt kaptam mind a próbafolyamat során, mind a fellépések alkalmával. A gimnáziumban a kórus mellett, a Galéria Színjátszó Csoportba is jártam. A csapatunkkal eljutottunk Gödöllőre, Csurgóra is, ahol az országos találkozók zajlottak. Dr. Nagy Miklós volt a rendezőnk, aki sajátos és egyéni stílusával nagyon jól összefogta a főként kamaszokból álló csapatot.
A gimnázium elvégzése után Kaposvárra mentem, ahol 2000-ben vehettem kezembe a tanítói-ének-zene szakos diplomámat.
2000 őszén Győrben a Radó Tibor Általános Iskolában kezdhettem el pedagógiai munkámat.
2002-ben megszületett első kisfiam, Zsombor. Megtapasztaltam, milyen fontos is egy kisgyermek életében az, hogy édesanyja lovagoltassa a térdén, hogy megnézze kis ujjacskáin, mi is történik az almafával, hogy anyukájával együtt "keverjék a kását, süssék a pogácsát...", és hogy este milyen jó is anya átölelő karjában elaludni, miközben azt énekli: "kertben lebeg az almaág...".
Már akkor nagyon foglalkoztatott a gondolat, létre kellene hozni egy zenebölcsit.


Közben a sors Dombóvárra repített minket, ahol a Reménység Napközi Otthon Korai Fejlesztőjében lehetőséget kaptam, hogy zenei foglalkozásokat vezessek. Mivel az ide járó gyerekeknek valamilyen fokú sérülésük volt, különösen szívügyemmé vált, hogy minél érdekesebben, sokszínűbben, számukra is befogadható módon adjam át a dalok, mondókák, versek hangulatát, érzését.
2005-ben elvégeztem Kokas Klári néni első tanfolyamát. Klári néni személyisége lenyűgöző, hatalmas tudása, élettapasztalata, hihetetlen odafigyelése mély nyomot hagyott bennem, sokat tanultam Tőle.

2005 májusában elindítottam a Búgócsiga zenebölcsit.

Kolléganőmtől, Jászberényiné Székely Klárától - akivel az első pár foglalkozást együtt vezettük- szakmailag sok segítséget, útmutatást kaptam, amit ezúton is köszönök neki.
2006-ban megszületett második kisfiam, Benjámin. A sok-sok "gyí, paci, paripa", a gyönyörű magyar népdalok, az esti (és napközbeni) mesék nem voltak hiábavalóak, mindkét kisfiam nagyon szeret énekelni, mondókázni, érdeklődő, nyitott személyiségek.
A Búgócsigás foglakozások tematikáját, tervét magam állítottam össze, természetesen a Kodályi elvhez híven, csak értékes zenei anyagot közvetítve.
Mondhatom, hogy a Búgócsiga zenebölcsi a "harmadik gyermekem". Hatalmas öröm és kihívás is egyben minden foglalkozás. Folyamatosan keresem az újdonságokat, legyen az egy különleges vers, dalocska, vagy mondóka.
2009 júniusában részt vettem Budapesten a Kerekítő Ölbeli Játék Klub továbbképzésén. Nagy öröm volt számomra e továbbképzés, hiszen Jakabosné Kovács Judit olyan sokoldalú személyiség, akitől szakmailag és emberileg is rengeteget lehet tanulni.
2009 novemberében lehetőségem adódott, hogy elindítsam a Búgócsiga Zeneovit. Élmény látni, ahogy az apróságok megnyílnak, - most már anyukájuk ölelő karjai nélkül is - és, hogy mennyire fogékonyak a zenei játékokra, mondhatni lételemük a dalolás, dúdolgatás, verselés.
2010 elején megjelent Álomkóc című altatódalos Cd-nk, melyet kerekítős kolléganőimmel készítettünk: Jakabosné Kovács Judittal, Grasso-Kormos Marcsival, Melicher Cilivel és Hegedűs Zsuzsival.
2010 szeptemberétől a dombóvári Városi Könyvtár szervezésében elindultak a Csiga-biga dalos-verses-bábos foglalkozásaim, ahol a magyar gyermekverseké a főszerep.
Majd novembertől a Margaréta Óvodában a Sóbarlangi Mókás foglalkozásaim. Itt a zenei-lelki feltöltődés mellett a saját és gyermekeik egészségének megőrzéséért is nagy lépést tesznek a szülők.
2010 őszén megjelent első saját lemezem, Búgócsiga Bolyongó néven melyen magyar népdalokat énekelek. A lemezen Őss Csaba és zenekara kísér.
2011 nyarán elvégeztem a Drámapedagógiai Továbbképzést, melyet Kaposi László és Lipták Ildikó vezetett. Büszke vagyok rá, hogy a legjobb mesterektől tanulhattam.
2012. márciusában megjelent második önálló lemezem Búgócsiga Bubácska néven, melyen ölbéli játékokat, mondókákat mondok el, énekelek el.

2012 decemberében megjelent első dalos-mondókás könyvem, az Aranykapu, melyet Horváth Kata illusztrált. Nagy álmom teljesült ezzel a könyvvel, melyhez őszre készül el a lemez.

2013. március 16-án nagy megtiszteltetés ért, a Mi Nők Országos Szervezetétől megkaptam első kitüntetésemet.

2013-ban Az Év anyavállalata pályázatán 96 pályázó közül, a hatodik helyet értem el: Veletek, általatok, köszönöm!
Jelenleg Győrben élek családommal.

2013 decemberében megjelent harmadik önálló lemezem Aranykapu címmel, mely zenéjét Kiss Krisztián szerzett. Vele és Lőrincz Tamás zenésszel járjuk azóta az országot és bölcsődékben, óvodákban és egyéb rendezvényeken koncertezünk.

2014. márciusában a Trixi Könyvek gondozásában megjelent Bújj, bújj zöld ág című dalos-mondókás könyv válogatásom, melyet Horváth Kata illusztrált.

2014 áprilisában elvégeztem Balatoni Katalin vezetésével az Így tedd rá képzést.

2014 tavaszán az a megtiszteltetés ért, hogy beválasztották Búgócsiga Muzsika programomat és vállalkozásomat a régió 50 legígéretesebb vállalkozása közé.

2014 szeptemberében a Trixi Könyvek gondozásában megjelent Aludj baba, aludjál című dalos-mondókás válogatásom.

2014 decemberében a Trixi Könyvek gondozásában megjelent, Csingiling című dalos-mondókás válogatásom.

2014 decemebrében megjelent Daloló erdő című , új lemezünk.

Szerencsére sok felkérést kapok az ország különböző pontjairól, amelyeket szívesen el is vállalok.
A legfontosabb számomra, hogy ezeken a foglalkozásokon keresztül ajándékot kap a gyermek és a szülő is. Ajándékot, mely örökre megmarad.
Nem előre néznek, hanem egymásra.
Nem mutogatnak, hanem megérintik egymást.
Ott és abban a pillanatban csak egymásra figyelnek.
Az együtt töltött idő, az összebújások, nagy puszik, cirógatások, édes kacajok örökre emlékezetes pillanatokat adnak a babának és a szülőnek egyaránt.

Eddig megjelent Aranykapu lemezeink:

Gyalogút (2015.)

Várakozás (2015.)

Pitypang (2016.)

Szellő (2017.)

Zenélő mesélő (2018.)

Mesebeli csillag (2020.)

Aludj Szívem, aludj! (2021.) 

 

2018-ban felkérést kaptam, hogy az első, győri TEDX-en tartsak előadást a zenei nevelésről.

Örömmel vállaltam a megtisztelő megkeresést,  előadásom címe: A hangok érintése.

 

2019-ben a Trixi könyvek gondozásában újabb mondókás-dalos könyvem jelent meg Pillangós madárka címmel.

A bajai, Eötvös József Főiskola 2020 őszén tartott projekthetén a kisgyermekkori zenei nevelésről tartottam szakmai-gyakorlati és elméleti előadást a Hallgatóknak. 

 

Nagy szeretettel várlak benneteket foglalkozásaimon!